torstai 27. heinäkuuta 2017

Matkailuvinkkejä Viroon: Rummu karjäär

Vietimme kesäkuussa Virossa kokonaisen viikon eli pitkästä aikaa oli mahdollista tehdä siellä muutakin kuin ajaa läpi joka reissun pakolliset paikat. Olimme oikeastaan jo monta vuotta puhuneet siitä, että pitäisi käydä Rummussa, johon on Tallinnasta vajaat 50 km. Nyt se on tehty!

Rummun hylätty avolouhos on tullut viime vuosina melko suosituksi. Varmaan siitä syystä ilmoitti sen nykyinen omistaja OY Rummu Invest jo 2016 keväällä, että kaivos on yleisölle suljettu. Rummussa, joka tunnetaan eksoottisena uimapaikkana, käytetään kesäisin paljon alkoholia eli he eivät halua olla vastuussa, jos joku hyppää kännipäissään uimaan ja hukkuu. Se on muutenkin vaarallista, koska vedessä on vieläkin irtotavaraa.
Suljetut portit, muurit ja piikkilanka eivät ole auttaneet – Rummusta kiinnostuneiden ihmisten määrä kasvaa. Kaivoksen alueella ei löydy vessoja, vaatekoppeja eikä mitään myytävää, mutta ei se haittaa.

Kun suomalaiset ystäväni on matkustamassa Viroon ja kyselevät hyviä vinkkejä, niin sanon melkein aina, että älkää menkö vain Tallinnan vanhaankaupunkiin. Siellä voi tietysti viettää ihanan kesäpäivän, mutta se on myös pahin turistiansa. Virolaisia näkee vanhassa kaupungissa harvemmin ja harvemmin, koska esimerkiksi ravintoloiden hinnat vastaavat jo melkein suomalaista hintatasoa, vaikka todella hyvää ruokaa on tarjolla vain yksittäisissä paikoissa. 
Minun vinkki numero 1 onkin se, että kannattaa mennä Tallinnan keskustasta kauemmas. Ajomatka Rummuun on lyhyt ja täysin sen arvoinen. Tai vaikka Haran sukellusveneiden tukikohtaan (n 60 km), jossa kävimme pari vuotta sitten. Ehkä teen siitäkin reissusta tulevaisuudessa postauksen.

Kun istuimme sinä kesäkuisena sunnuntaina autoon, tuli Tallinnassa vettä, mutta Rummussa paistoi aurinko. Olin silloin jo raskausviikolla 34, mutta en antanut sen mua jarruttaa. Etsimme muurista sopivan reiän ja kävelimme vaan mäkeä ylös, koska paras näköala aukenee juuri sieltä. 

Rummun tekojärven vesi on mystisen kirkasta. Järvi syntyi, kun jo vuonna 1938 aloitetun louhoksen kaivaminen 1990-luvulla lopetettiin. Pohjavettä pumpanneet pumput pysähtyivät, vesi nousi ja antoi paikalle sen taulumaisen ilmeen – syvä järvi, uponneet rakennukset, joutsenet sekä hiekkaranta. Kun louhos vielä toimi, käytettiin sen työvoimana viereisen Murrun vankilan vankeja. Vankila suljettiin vuonna 2012. Tämä, jos mikä, on kiinnostava tarina, joka kutsuu käymään. Me oltiin siellä sunnuntai-iltana ja kuultiin sekä saksaa, viroa että venäjää. 

PS. Meidän vierailun jälkeisenä päivänä saapui Rummuun uutta videota kuvaamaan Rammstein. Samassa paikassa on osittain kuvattu myös Alan Walkerin "Faded". 






No Comments Yet, Leave Yours!