keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Suomessa on ihana tulla äidiksi – äitiyspakkaus 2017

Odotin äitiyspakkauksen julkaisua kuin joulua, koska tiesin, että saan todennäköisesti tämän vuoden pakkauksen. En ole nirso ja voisin ihan hyvin tyytyä vuoden 2016 kokoonpanoon, mutta jos rehellisesti sanon, niin kyllä se uusi pakkaus on nätimpi ja sopii paremmin sekä pojalle että tytölle. Tykkään siitä, että vaatteissa on paljon harmaata ja valkoista sekä mausteeksi vähän kirkkaampia värejä. Värimaailma on tietysti aina makuasia ja varmasti löytyy lukuisasti niitä, jotka pitävät edellisvuoden pakkauksesta enemmän. Katsoin myös aikaisempia äitiyspakkauksia ja jos voisin valita, minun lemppari olisi silti 2017.
Äitiyspakkaus 2017. Kuvat Kelan sivuilta.
Mun suosikki uudesta pakkauksesta on tämä eläinkuosillinen collegehaalari:
Mutta myös nämä:



Miettikää, äitiyspakkauksia on jaettu jo 80 vuotta. Kun uusi pakkaus julkaistaan, kuulee luonnollisesti sekä positiivista että negatiivista palautetta. Eräässä vauvaryhmässä huomasin sattumalta postauksen, jossa yksi tuleva äiti kirjoitti, että hän ottaa pakkauksen sijaan rahan. Miksi? Koska äitiyspakkauksen tuotteiden käyttö kuulemma hävettää – ne on tarkoitettu köyhille, työttömille jne. Tämä väite veti hetkeksi hiljaiseksi, koska tuntui uskomattomalta, että joku voisi ajatella näin pinnallisesti. 

Virossa on Suomen äitiyspakkausta ihailtu pitkään ja vaikka Finnish Baby Boxin pystyy nyt sinnekin tilaamaan, on se suurimmalle osalle virolaisista perheistä liian kallis, esimerkiksi Moomin edition maksaa 599€. Sitä summaa voi Etelä-Virossa helposti verrata työssäkäyvän ihmisen kuukausituloihin. Minun kotikaupungissa oli vuoden 2015 alussa keskimääräinen bruttopalkka 785 euroa. 
Virallinen pakkaus ei ole ehkä niin hieno kun myytävä baby box, mutta se lähetetään j o k a i s e l l e äidille kotiin i l m a i s e k s i  veronmaksajien rahalla. Aina saa valita rahan, mutta minusta äitiyspakkaus on erityisesti esikoisen kohdalla 140 eurosta huomattavasti arvokkaampi. Samanlainen tuki tulisi Virossakin ehdottomasti tarpeeseen ja auttaisi lisäämään syntyvyyttä. Lasten hankintaa lykätään usein juuri turvallisuuden tunteen puutteen takia.

Se lahja, joka lapsen syntymän kunniaksi Virossa saadaan, riippuu vauvan kotikaupungista. Minun Tallinnassa asuva ystävä sai esikoisensa lokakuussa ja hänen "äitiyspakkaus" näytti tälläiseltä (joku näköjään tykkää keltaisesta):

En ihmettele yhtään, että kun kansainvälinen Pelastakaa lapset -järjestö pani vuonna 2015 179 maata paremmuusjärjestykseen (muun muassa äiti- ja lapsikuolleisuuden, terveydenhuollon ja koulutuksen perusteella), tuli Suomelle hopeamitali. Viron sijoitus oli samassa listassa 27.

Mulla on menossa rv 21 ja tähän asti kaikki raskauteen liityvät kokemukseni ovat olleet myönteisiä. Terveydenhoitajani on oikeasti maailman paras ja vaikka asumme pikkukylässa, on neuvolaan vain 15 minuutin kävelymatka. Myös np-ultran tehneestä kätilöstä en osaa sanoa mitään huonoa. Ainoa juttu, mikä vähän huolestuttaa, on synnytyksen logistiikka, koska meidän luota on sairaalaan noin tunnin ajomatka.

PS. Huomenna odottaa meitä rakenneultra. Jännittää tosi paljon eli en varmaan nuku tänään ollenkaan.

No Comments Yet, Leave Yours!