lauantai 5. elokuuta 2017

Vaarallinen kaneli

Tämä postaus on ensisijaisesti tarkoitettu kaikille, jotka kuten minä, rakastavat kanelia. En laita kanelia vain leivonnaisiin, vaan muuallekin, esimerkiksi smoothieihin, sekä puuroihin. Tykkään kanelin mausta tosi paljon ja olin koko elämäni luullut, että se on myös tosi terveellistä. Kanelihan auttaa painonpudotuksessa, vähentää kolesterolia, muistisairauden ja syövän riskiä yms.

Kun tulin raskaaksi, niin tietysti tutkin ruokavaliotani vielä tarkemmin, erityisesti alussa, jolloin halusin tehdä itselleni selväksi, mikä on oikeasti kielletty. Isoissa määrissä kaneli voi olla erityisen vaarallinen juuri lapsille.
Muuten hyödyllisestä kanelista tekee haitallisen sen sisältämä kumariini. Kumariini ei ole myrkky, mutta sen runsas nauttiminen saattaa aiheuttaa maksavaurioita. Ja mitä vähemmän syöjä painaa, sitä pienempi on turvallinen kumariinin saantiraja.

Kävin muun muuassa Eviran sivuilla tietoja hankkimassa. Suomessa ja Euroopassa myytävä kaneli on yleensä ns. kassiakanelia (Cinnamomum cassia), joka sisältää kumariinia tavallisimmin 2-3 mg/g. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 antanut sille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia).

Menin sitten suoraan kauppaan ja ostin Santa Marian luomukanelia, koska luulin, että se on jotenkin terveellisempi. Olin väärässä. Cinnamomum Aromaticum Cinnamomum cassia. 
Maailmassa on vain yksi kanelilaatu, joka sisältää muihin verratuna melkein olemattoman määrän kumariinia – Sri Lankalta peräisin oleva ceylon- eli aitokaneli. 
Meidän ruokakaupasta sellaista ei tietenkään löydy, mutta sitä pystyy tilaamaan erilaisista terveyskaupoista. Otin heti 400g paketin, koska käytän kanelia usein ja ceyloninkaneli on maultaan miedompi, mutta kassiakaneli sisältää kumariinia n 200 kertaa enemmän.

Tähän loppuun sopiikin hyvin mun lempikanelipullien resepti, jonka löysin virolaisen kokin Sandra Vungin sivuilta. Jos joku osaa viroa, niin se on ihan mahtava sivusto, joka keskittyy vegaaniseen ruokaan. En itse ole vegaani, mutta tykkään kasvisruoasta. 

(Vegaaniset) kuohkeat kanelipullat:

Annoksia: 10–12 kpl
Aikaa menee noin 1,5 tuntia.

Ainekset:

1. Taikina

kuivahiivaa (11 g)
¼ tl suolaa
380 g vehnäjauhoa
4 rkl ruokosokeria
250 ml kädenlämpöistä vettä
1 rkl oliiviöljyä
itse lisän taikinaan myös kookoshiutaleita ja vähän kanelia

2. Täyte

4 rkl ruokosokeria
½ rkl kanelia (laitan pikkasen enemmän)
4 rkl oliiviöljyä

+ tummaa suklaata, jos haluaa erittäin juhlavan näköisiä pullia

Valmistus: 

Sekoita kuivahiiva, suola ja vehnäjauho. Toisessa kulhossa sekoita sokeri ja vesi. Kaada sokerivesi jauhojen sekaan ja sekoita. Vatkaa taikinaa pari minuuttia ja lisää jossain vaiheessa öljy. Vaivaa taikinaa vielä vähän aikaa. Sen jälkeen anna taikinan nousta tunnin verran lämpöisessä paikassa.

Valmista täyte, sekoittamalla kaikki ainekset. Jätä odottamaan.

Kun taikina on noussut, laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vaivaa taikinaa vielä kerran ja kauli taikina jauhoisella alustalla suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Levitä täyte taikinalevyn päälle (vaikka ihan käsin). 
Rullaa taikinalevy käärölle ja leikkaa siitä veitsellä noin 10–12 samankokoista rullaa. Asettele rullat vierekkäin astetta syvemmälle uunipellille leivinpaperin päälle. Anna vielä nousta pyyhkeen alla kunnes uuni on valmis. 
Paista uunissa n 15 minuuttia. 

Valuta sulatettu suklaa pullien päälle ja nauti! 


No Comments Yet, Leave Yours!